Azukari Project uitleg

27 december 2017 door Francoise in Azukari 0 reacties
Azukari Project uitleg

Azukari Project uitleg.

Wat betekent de term Azukari ?
In de Japanse cultuur betekent Azukari “Ik neem de zorg voor..” De kweker neemt dus de zorg, lees verzorging, voor de koi over die in de mudpond van zijn kwekerij zwemmen.

Wat houdt Azukari in ?
Er zijn een aantal Japanse kwekers die de mogelijkheid bieden om aangekochte koi gedurende een of meerdere groeiseizoenen in Azukari te houden. De kweker, in dit geval Shigeyoshi Tanaka, die verbonden is met het Azukari Project, neemt dus de verzorging van de koi voor een langere periode op zich. In mei worden alle koi van het Azukari Project in de mudpond vrij gelaten. Hij verzorgt, controleert en volgt de ontwikkeling van de koi tijdens het verblijf in de mudpond. In oktober worden alle koi tijdens de ikeage uit de mudpond gehaald en verhuisd naar een van de koihuizen. Daar overwinteren de koi.

Hoe werkt Azukari in de praktijk ?
Jaarlijks, (begin mei) vliegt Shigeyoshi Tanaka speciaal voor het Azukari Project naar Nederland. Voorafgaand aan dit bezoek zijn er zo’n 160 Tosai (en ook meerdere sansai) voor dit project geselecteerd en gefotografeerd. Bij iedere koi hoort een certificaat waarop de afmeting, geboorte jaar en varieteit vermeld staan. Tijdens de Azukari bijeenkomst( Azukari Project uitleg ) bespreekt Sigheyoshi Tanaka uitvoerig de te verwachten ontwikkeling van iedere koi. Wat zijn bijvoorbeeld de verwachtingen t.a.v. patroon, grootte, huidkwaliteit etc. Dit wordt verduidelijkt aan de hand van filmmateriaal. Van iedere koi is een kort filmpje gemaakt, zodat men een beter beeld krijgt van de vis.

Gedurende de bijeenkomst kunnen de aanwezige koi liefhebbers een of meerdere koi uitkiezen die ze willen inzetten voor het Azukari Project. Het aankoopbedrag van een dergelijke koi is inclusief 1 jaar Azukari. De geselecteerde koi blijven dus in Japan en kunnen uitgroeien tot JUMBO size in de mudpond van de Maruyu Koifarm.

Nadat Shigeyoshi weer terug is in Japan, worden alle koi van het Azukari Project in mei vrijgelaten in een van de mudponds. Van deze zogenoemde “ release” wordt ook een videofilmpje gemaakt. Zo kunnen alle deelnemers hun eigen koi bekijken op het moment dat ze voor de eerste keer de mudpond in zwemmen.

Vanaf dat moment worden de koi 6-8 x per dag gevoerd m.b.v. een voerautomaat. Gezien de warme zomers in het Niigata gebied, waarbij de temperatuur gemiddeld 25 graden is, kunnen de koi wel wat voer gebruiken. Alleen in de mudpond worden de koi gevoerd en ze moeten dan ook in deze periode een voorraad opbouwen om de winter door te komen.
De dagelijkse controle van de mudpond, die de kweker uitvoert, duurt gemiddeld een half uur tot een uur. De kweker bekijkt dan of de koi gezond zijn, of ze allemaal gretig op het voer afkomen, en hoe het gesteld is met de waterkwaliteit. Tijdens zijn dagelijkse ronde controleert hij ook of er geen kapers, zoals beren, op de kust liggen. Of dat de mudpond en de eventuele draden die erboven gespannen zijn, beschadigd zijn.

Samen met de kweker wordt de ontwikkeling van de koi uit het Azukari Project op de voet gevolgd. Een moment waar het hele jaar reikhalzend naar wordt uitgekeken, is de Ikeage. De kweker en zijn medewerkers hebben de voorbereidingen reeds getroffen voor dit moment. Bovenop de pick-up staat een bassin dat gevuld is met water. Nadat een groot net rondom de mudpond is geplaatst, wordt deze langzaam naar 1 punt binnengehaald. Zodra de besloten zwemruimte klein genoeg is, worden en koi voorzichtig gevangen en overgebracht naar het bassin op de pick up. Als alle koi geoogst zijn, worden de koi naar de kwekerij gebracht en daar een voor een gemeten, gefotografeerd en op video vastgelegd. Dit is altijd weer een spannend moment voor de kweker en zeker ook voor de eigenaren. Het gebeurt regelmatig dat een eigenaar er zelf bij is terwijl zijn koi geoogst, bekeken en gemeten wordt. Dit is dan ook een unieke gebeurtenis !

Maar ook de koiliefhebbers die niet mee naar Japan zijn afgereisd en in Nederland zijn, worden niet teleurgesteld. Op de persoonlijke pagina op de website kunnen ze de resultaten van hun koi volgen. Daar staan alle meetresultaten, foto’s en filmpjes van de koi uit het Azukari Project. Ook de meetgegevens en nieuwste filmpjes van de oogst, worden daar op geplaatst.
Aan de hand van de resultaten bepaalt de eigenaar, samen met de kweker of de koi naar Nederland komt, of dat het Azukari project verlengd wordt. De keuze; naar NL of verlenging van de Azukari, moet in januari 2019 bepaald zijn. Medio februari/maart verwachten we de koi die terug moeten komen weer in Nederland.

Wat zijn de voor- en nadelen van Azukari ?
Wanneer men ervoor kiest om koi in Azukari te houden, is het belangrijk om vooraf de voors en tegens tegen elkaar af te wegen.
Het geduld van de deelnemers wordt op de proef gesteld. pas na een half jaar, of soms langer kan de eigenaar zijn of haar koi voor de eerste keer in werkelijkheid zien.
De kwekers selecteren HQ koi, waarvan de verwachtingen hoog gespannen zijn. Maar een koi blijft een koi en het toekomstige patroon kan nooit voor 100% worden vastgesteld.

+De koi die in de mudpond zwemmen, kunnen daar in hun vertrouwde omgeving rustig doorgroeien en ontwikkelen. De groei en ontwikkeling die de koi in de mudpond doormaken, behalen ze zeer waarschijnlijk niet in de vijver in Nederland.
Een koi in Azuakri kan uitgroeien tot JUMBO. Dit omdat een kweker zeer hoge kwaliteit tosai en nisai selecteert.
De mogelijkheid om in nauw contact met de kweker en andere hobbyisten te komen.

Wat zijn de resultaten van Azukari?
In 2018 vindt voor de 5e keer het Azukari Project plaats. In de voorgaande jaren is de gemiddelde groei met name van tosai naar nisai erg goed geweest.In een aantal gevallen is er een groei van van bijna 100% behaald!

In 2014 werd de Sanke van het Azukari Project van eigenaar Patrick Kruisland Size Champion op de Nagaoka KoiShow. In 2015 werd de Kohaku van het Azukari Project van eigenaar Remco Wenninckmeule 2de size 4 op de all Nagaoka Koi show. Daarnaast hebben een aantal koi van het Azukari project op de diverse koishows in Japan 1e en 2e prijzen behaald. In Nederland behaalden koi uit het Azukari Project o.a. prijzen in de volgende categorieën: Best Goromo en Best Tategoi.

Deelnemende kwekers:
Inmiddels hebben meerdere kwekers zich verbonden aan het Azukari Project, waardoor de keuze in de verschillende variëteiten voor de koiliefhebbers groter geworden is. Kweker Kawakami en kweker Oyama hebben ook hoge kwaliteit koi geselecteerd voor Azuki project 4. Hierdoor kunnen nu ook Goshiki, Hi Utsuri, Shiro utsuri, Asagi, Kujaku ingezet worden voor het Azukari project. In 2018 zal het aantal variëteiten worden uitgebreid.
Al met al een leuke, leerzame en prijstechnisch gezien, interessante mogelijkheid om de ontwikkeling van de koi samen met de kweker te volgen.

Prijsindicatie:
De prijzen van de koi die zijn geselecteerd voor het Azukari Project variëren. De koi zijn verdeeld over een aantal prijsklasse, maar gaan vanaf 450,00 Dit is inclusief het eerste jaar Azukari kosten.

De kosten van transport zijn hierin niet opgenomen. Dit, omdat de transportkosten afhankelijk zijn van de grootte van de koi . Verblijft een koi 1,2 of 3 jaar ( of langer) in Japan? Als een koi 1 jaar in Japan verblijft, worden ze per 3 in een doos getransporteerd. Naar mate de koi groter wordt, passen er minder in een transportdoos. Kortom dit kan niet vooraf worden bepaald. De transportkosten van een koi die 1 jaar in Azukari verblijft, is ongeveer 80,00 (koersafhankelijk)

Website:
Iedere deelnemer aan het Azukari Project heeft een afgeschermde persoonlijke pagina. Hier staan alle foto’s, filmpjes en behaalde resultaten van de koi op. Op deze manier is het erg leuk om de koi van het Azukari Project in Japan te volgen!

Koi tv:
Alle filmpjes van koi uit het Azukari project zijn ook te zien op youtube koi tv en youtube azukari tv.

Azukari 2018:
Wilt u deelnemen aan azukari project 5 in 2018 ? Stuur dan een mail naar: info@azukari.eu

Back to Top
Zodra de nieuwe datum voor het Azukari Project bekend is, vermelden we dit op deze pagina!
inschrijven